Hvornår skal en hund vaccineres?

At have en hund som kæledyr er en stor glæde, men det medfører også et stort ansvar. En af de vigtigste opgaver som hundeejer er at sørge for, at ens hund er sund og rask. En af de ting, som man kan gøre for at sikre dette, er ved at vaccinere sin hund. Men hvornår skal en hund vaccineres?

Grundlæggende om hundevaccinationer

En vaccination er en måde at beskytte din hund mod visse sygdomme. Vacciner indeholder svækkede eller dræbte mikroorganismer, som udløser en reaktion i hundens immunsystem. Immunsystemet lærer derved at bekæmpe disse mikroorganismer og bliver på den måde bedre til at beskytte hunden mod sygdomme.

Der er forskellige typer af vaccinationer, og det afhænger af hundens alder, livsstil og risikofaktorer, hvilke vaccinationer der er nødvendige. Det er altid en god idé at tale med sin dyrlæge om, hvilke vaccinationer der er relevante for ens hund.

Hvornår skal hvalpe vaccineres?

Hvalpe er født med en vis immunitet, som de har fået fra deres mor. Men denne immunitet aftager gradvist, og derfor er det nødvendigt at vaccinere hvalpe, mens de stadig er unge og sårbare over for sygdomme.

Den første vaccination gives typisk, når hvalpen er omkring 8 uger gammel. Denne vaccination beskytter mod hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse. Disse sygdomme kan være dødelige for hvalpe, og derfor er det vigtigt at vaccinere mod dem.

Hvornår skal en hund vaccineres

Hvalpen skal have en opfølgende vaccination 4 uger senere, når den er omkring 12 uger gammel. Denne vaccination styrker hundens immunsystem og beskytter mod de samme sygdomme som den første vaccination.

Efter den anden vaccination er det normalt at lade hunden få en tredje vaccination, når den er omkring 16 uger gammel. Denne vaccination beskytter mod rabies, som er en alvorlig sygdom, der kan smitte til mennesker. Rabiesvaccination er lovpligtig i Danmark.

Hvornår skal voksne hunde vaccineres?

Efter hundens første vaccinationsforløb, skal den have en årlig vaccination for at vedligeholde sin beskyttelse mod sygdomme. Denne vaccination kaldes en booster-vaccination.

Booster-vaccinationen beskytter mod de samme sygdomme som hunden blev vaccineret mod som hvalp. Men nogle vacciner har længerevarende effekt, og derfor kan det være nødvendigt med færre booster-vaccinationer.

Hvornår skal en hund vaccineres

Hvad er risikofaktorer for hundesygdomme?

Nogle hunde har større risiko for at blive smittet med visse sygdomme end andre. Det kan fx være, hvis hunden udsættes for mange andre hunde, hvis den går på hundepension, eller hvis man rejser med sin hund til udlandet.

Det er vigtigt at tale med sin dyrlæge om, hvilke risikofaktorer der gælder for ens hund, og om der er behov for at vaccinere mod ekstra sygdomme.

Opsummering

Vaccination er en vigtig del af at holde sin hund sund og rask. Hvalpe skal vaccineres, når de er omkring 8 uger, 12 uger og 16 uger gamle. Voksne hunde skal have en årlig booster-vaccination for at vedligeholde deres beskyttelse mod sygdomme.

Det er altid en god idé at tale med sin dyrlæge om, hvilke vaccinationer der er nødvendige for ens hund, og om der er behov for ekstra vaccinationer på grund af risikofaktorer.

Læs evt. om Shiba Inu racen her: https://shiba-inu.dk/

Hvornår skal en hund vaccineres